>

Tandimplantat problemer

Tandimplantat problemer

Tandimplantat problemer kan desværre forekomme uanset om succesraten for indsættelse af tandimplantater er meget høj ( over 90% ).  Selv de mest moderne tanderstatnings løsninger kan fejle en gang imellem. Enten implantatet eller skruen ( opbygningen ) kan blive løs og kronen kan knække. Selv om det forekommer meget sjældent, kan endda den kunstige rod (implantatet) knække. Uanset hvilke tandimplantat problemer du har, så er der ingen grund for panik. Takket være den moderne tandlægeteknologi kan implantaterne reddes i de fleste tilfælde.

Nedenunder får du en overblik over de emner som bliver diskuteret om i denne artikel.

 • Knækket tandimplantat
 • Fejl af tandkronen
 • Knækket opbygning
 • Forslag til at undgå tandimplantat problemer

Når tandlægen indsætter tandimplantatet i kæbebenet, bliver det godt skruet ind i benet,  så det sidder hel stram og permanent. Således kan kronen også sidde godt og fast på implantatet og kan modstå de forskellige de eksterne kræfter  som tygge.  I nogle tilfælde kan den alligevel løsne og måske falde ud. Selv om det er usædvanlig, så forekommer det af følgende årsager:

 • utilstrækkelig/svage knogler: implantatet kan ikke hel integres i kæbebenet
 • betændelse af tankødet omkring implantatet
 • upræcis operation
 • rygning
 • dårlig mundhygiejne
 • korte implantater
 • kraftig belastning på grund af hård bid

Uanset hvad årsagen er for de løse og udfaldene implantater, så er det ikke mulighed for reparation, men kan sættes et nyt implantat i. Tandlægen fjerner den gamle implantat. Hvis kæbeknoglemassen er tilstrækkelig eller/og tandkødet er rask, vil han sætte et nyt implantat ind i kæben. I tilfælde af for lidt knogle, kan den udbygges igen enten med dine egne knogler (transplantation) eller kunstig knogler.

 

Knæk af tandimplantat

Der er meget lille sandsynlighed for at den kunstige rod ( implantatet) knækker i benet (der er faktisk større sandsynlighed for at det sker for opbygning ( abutment) eller for tandkronen end for implantatet). Med nutidens moderne teknologi forekommer sådanne tandimplantat problemer næsten aldrig. Implantater som regel knækker på grund af følgende:

 • produktion eller materielfejl
 • forkert integration af implantatet i kæbebenet
 • den fysiske eller biomekaniske overbelastning
 • den fysiske overbelastning forekommer som resultat af en ekstern kraft over kæbebenet eller mund ( f.eks. en ulykke). Biomekaniske overbelastning er f.eks. slibning af tænder ( kaldet bruxisme).

Uanset hvad årsagen er, disse tandimplantat problemer løses ved implantat erstatning. Dette betyder, at du får et nyt implantat sat ind i din kæbeknogler. Derfor bør du regne med en ekstra 3-6 måneder helingperiode, når implantatet vokser sammen med knoglen og derved låses fast.  Processen kaldes også osseointegration.

 

Fejl i tandkroner

Tandimplantat problemer der skyldes et eller andet fejl i tandkroner er meget nemmere at løse end selve implantatet (tandrodet).  Opbygningen der skrues over implantatet kan blive løs og du vil føle at din tandkrone sidder ustabil. Hvis kronen ikke er knækket endnu, kan dette problem nemt løses, ved at skrue opbygningen fast til implantatet.

Problemet er dog mere seriøst, hvis selve opbygningen knækker. I dette tilfælde kan det kun løses ved at erstatte opbygningen med en ny  en. Erstatningen gøres mere besværligt, hvis dele af opbygningen sidder fast i implantatet, der skal først fjernes først.

 

Tandimplantat problemer forårsaget af knækket opbygning

Opbygningen kan knækkes af forskellige årsager, bl. andet af dårlig materialer men hyppigst pga. følgende:

 • Kronen passer ikke perfekt over opbygningen. Tygge eller bide kan virke som stærk eksterne kræfter overfor opbygningen og kronen.
 • Tandlægen justerer ikke perfekt kronens akse
 • Patientens uagtsomhed og uforsigtighed. Der er nogle patienter som vil hellere vente indtil opbygningen knækker i stedet for at besøge tandlægen

 

Forslag til at undgå tandimplantat problemer

Der er nogle grundlæggende regler som du bør holde for at kunne nyde tandimplantaterne:

 1. Implantaterne bør sættes ind af tandlæger, der er eksperter i og har stor erfaring med implantater. Der er desuden vigtigt at selv tandlægen udfører arbejdet sammen med en hel hold.
 2. Følg tandlægens instruktioner omhyggeligt under den første fase af implantaternes indsættelse.
 3. Undgå overbelastning af implantaterne under helingperioden.  Anvend implantaterne gradvis ifølge tandlægens instruktioner, selv når osseintegrationen er fulført.
 4. Det er yderst vigtigt at undgå betændelse omkring implantaterne.  Som følge bør du børste tænder endnu mere grundigt. Ellers risikerer du at få betændelse,  der går så stærkt at du kan miste dine implantater ret hurtigt. Ud over den normale daglige tandbørstning, bør du også få professionel rensning af dine tænder en gang imellem.
 5. Desuden er det vigtigt at besøge din tandlæge så hurtigt som muligt hvis du bemærker nogle ændringer omkring dine implantater. Ubehagelig ånde eller smag, smerte eller spænding, der er svært at identificere, giver nok grund til at besøge tandlægen og få dine implantater undersøgt.

Hvis du tager symptomerne seriøs og søger tandlægehjælp i god tid, kan du undgå at få mere alvorlige tandimplantat problemer.

Få de bedste tips og hemmeligheder bag pålidelig
tandbehandling i udlandet!
Meld dig til vores nyhedsbrev og download gratis
"de 5 enkle skridt til tandbehandling i udlandet"
Være blandt vores hundredsvis af tilfredse kunder
Send
Give det en chance! Du kan afmelde når som helst!