>

3 vigtige spørgsmål om tandoperation/tandekstraktion

3 vigtige spørgsmål om tandoperation / tandekstraktion

En tandekstraktion/ tandoperation (for eksempel når man får tandimplantater) er en operation, hvor patienten tilrådes at forberede sig før indgrebet. Hvis du vælger en bevidst forberedelse i stedet for frygt har du langt bedre chancer for en hurtig og smertefri behandling samt en hurtigere heling end ellers.

Hvad er de råd, du skal være opmærksom på? Nogle regler skal følges nøje for at sårene kan hele godt efter en tandoperation. I de efterfølgende vil du får svar på følgende spørgsmål:

 • Hvad skal man overveje inden en tandoperation?
 • Kan man tage medicin inden/efter  en tandoperation
 • Vejledning efter tandoperation / tandekstraktion

1.1. Ting at overveje inden en tandoperation?

En tandekstraktion og al anden tandkirurgisk indgreb vil være mest vellykket, hvis du er i god helbred, er velforberedt og har tillid til tandlægen og føler dig i gode hænder.

Derudover er det en god råd at spise før behandlingen, for hvis blodsukkerniveauet er for lavt, vil du højst sandsynligt være mere spændt. Der er også tandkirurgiske operationer, hvorefter du ikke må spise i flere timer. I disse tilfælde er det værd at spise noget på forhånd (tunge, fedtede mad bør helst undgås, så kroppen ikke overbelastes). Hvis vi snakker om general anæstesi, bedes du ikke spise noget allerede dagen før operationen, men heller ikke drikke i 3 timer før tandoperationen. Tænderne skal selvfølgelig renses grundigt.

Den vigtigste forberedelse før din behandling er dog den mentale forberedelse. Jo roligere du er, jo lettere vil proceduren være både for tandlæge og for dig. Det er yderst nødvendigt at have tillid til tandlægen. Du bør kun gennemgå operationen, hvis tilliden virkelig er der.

1.2 Medicin inden en tandkirurgisk indgreb

Hvis du regelmæssigt tager forskellige medicin (hjertemedicin, antipsykotisk osv.), kan tandlægen bede dig om at tale med din egen læge først. Din egen læge kan bestemme, hvorvidt  du bør fortsætte med at tage din medicin før-under og efter tandoperation.

Som regel  får du  antibiotika og smertestillende midler efter operation. Mange patienter er dog ikke klar over, at aspirin ikke bør tages et par dage før og efter operationen, fordi det ikke er gavnligt for blodkoagulering. C-vitamin såvel som multivitaminpræparater bør tages regelmæssigt før og efter behandlingen, fordi de også fremmer  helingen!

1.3 Vejledning efter tandoperation

 • Brug ikke mundskylning dagene efter tandoperationen, og sug ikke på det opererede område.
 • Afkøl det opererede område i 20 minutter hver time, da køling reducerer muligheden for lokalt ødem.
 • Hvis der ikke findes andet, kan du pakke et frossent produkt ind i et håndklæde.
 • Forebyg lokalt ødem ved også at tage en calciumtablet dagligt.
 • Vær særlig opmærksom på oral pleje! Plak kan inficere det kirurgiske sår og dermed bringe operationen i fare.
 • Brug ikke mejeriprodukter i et par dage efter operationen.
 • Kaffe- og alkoholforbrug anbefales ikke.
 • Hvis du ryger, skal du undgå at ryge så længe som muligt; i mindst to dage efter operationen.
 • Hvis det er muligt, bør du undgå at ligge på en flad pude i 48 timer. Prøv først og fremmest en halv siddende stilling (dette gælder også om natten!).
 • Tag din medicin nøjagtigt som beskrevet af tandlægen, da antibiotika kan forårsage mere skade, hvis det ikke er taget korrekt.
 • Undgå fysisk stress og arbejde efter en tandoperation. Dette gælder også brugen af ​​sauna, solarium og swimmingpool.
 • Efter en tandimplantation bør krydret mad helst undgås.

Hvis du følger disse råd, heler såret hurtigere efter din tandoperation! Få mere vejledning om smertefri tandbehandling her eller kontakt os her

Få de bedste tips og hemmeligheder bag pålidelig
tandbehandling i udlandet!
Meld dig til vores nyhedsbrev og download gratis
"de 5 enkle skridt til tandbehandling i udlandet"
Være blandt vores hundredsvis af tilfredse kunder
Send
Give det en chance! Du kan afmelde når som helst!